Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Zdravstvena vzgoja

Vzgoja za zdravje (zdravstvena vzgoja) je aktiven in dinamičen proces informiranja, motiviranja ter učenja otrok in mladostnikov. Z njo pridobijo veščine lažjega vzpostavljanja in ohranjanja ustreznega vedenja, kamor spada predvsem zdrav način življenja.

Vzgoja za zdravje je proces, ki omogoča posamezniku, da razvije svoje potenciale na področju zdravja in zdravega načina življenja, hkrati pa je tudi informiranje in učenje o zdravih izbirah ter zdravih navadah.

Zato, da zagotovimo vsem otrokom in mladostnikom enake možnosti izobraževanja o zdravem načinu življenja, se bo v vseh razredih v šolskem letu 2017/2018 izvajala zdravstvena vzgoja. Izvajalka s strani Zdravstvenega doma Ptuj bo obiskala vse oddelke naše šole in v njih izvedla delavnico, ki bo trajala 2 šolski uri. Hkrati s tem pa nadaljujemo s preventivnim zobozdravstvom, prav tako v sodelovanju z Zdravstvenim domom Ptuj.

Koordinatorka zdravstvene vzgoje na OŠ Žetale je za učence od 1. do 9. razreda Gabrijela Brlek. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Ptuj pripravi mrežo 2-urnih delavnic za posamezen razred ter koordinira izvajanje preventivnih zobozdravstvenih pregledov, ki v vseh razredih temeljijo na naslednjem programu:

  • zobozdravstvena vzgojna predavanja – film – Skrb za zdrave zobe in dlesni ob zdravi prehrani
  • demonstracije in praktična izvajanja pravilne tehnike čiščenja in umivanja zob
  • kontrole čistosti zob s testno tableto za obarvanje zobnih oblog
  • nadzorovan premaz zob z Aminflurid želejem po navodilu specialista pedontologa
  • sistematski pregledi zob in ustne votline otrok od prvega do devetega razreda v dogovoru s šolo in zobozdravnikom
  • sodelovanje v tekmovanju čistosti zob in zdravi prehrani
Dostopnost