Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Skupaj smo močnejši

Že peti dan zapored smo se prebudili v oblačno jutro, a naše misli so bile rumeno-črne. Večji del dneva smo preživeli na enem izmed največjih nogometnih stadionov v Nemčiji, na igrišču nogometnega kluba Borussia Dortmund, ki je znan tudi pod imenom Signal Iduna Park.

Najprej smo imeli delavnice, na prvi smo ob pogovoru o svojih imenih spoznali, da veliko osebnih imen povezuje versko ozadje, drugi dve delavnici sta nam dali spoznanje, da lahko z združenimi močmi premagamo jezikovne ovire, razlike v veri, spolu, starosti in da smo lahko uspešni le, če delamo skupaj, ne pa vsak zase. Čeprav smo si različni, si vsi želimo mir, pravico do hrane, izobraževanja, dostojne službe in sreče.

Sodelovanje je pomembno tudi na nogometnem igrišču, kjer je uspeh odvisen predvsem od složnosti ekipe, kar je tudi moto ekipe BVB (Wir halten fest und treu zusammen), ki ima zelo zveste navijače, zato je vzdušje na domačih tekmah na stadionu, ki smo si ga ogledali in sprejme 81.000 gledalcev, osupljivo. Srce navijačev bije za njihov klub.

Ob večernem druženju na božičnem sejmu se je v zraku že občutilo, da se gostovanje približuje h koncu. Čaka nas še slovo od naših novih prijateljev in znancev ter polet proti Sloveniji.

Domov se vračamo z novimi spoznanji, presegli smo svoje kulturne in jezikovne meje, vračamo se bogatejši za številne izkušnje in hvaležni smo partnerski šoli za odlično organizacijo srečanja. Komaj že čakamo na nadaljevanje projekta, ki nas je tesno povezal, saj smo odkrivali moč in lepoto raznolikosti ter spoznavali, da smo skupaj resnično močnejši.

Dostopnost