Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Na povabilo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije smo si z učenci od 6. do 9. razreda ogledali Ulico obrti, kjer so predstavljeni zanimivi in deficitarni obrtni poklici.

Osrednja točka Ulice obrti je Vajeniška pisarna, kjer lahko obiskovalci prejmejo vse informacije o vajeništvu.

Ulica obrti je organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj se lahko hkrati vidi predstavitev posameznih poklicev, vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, pridobi informacije srednjih šol in spozna strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci so se lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

Na Ulici obrti so letos predstavljeni poklici: oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, mizar, slaščičar, pek, gastronomske in hotelske storitve, klepar krovec, voznik, steklar, optik tehnik.

Sekcija za domačo in umetnostno obrt OZS pa predstavlja rokodelske dejavnosti: čipkarstvo, zlatarstvo, lončarstvo, slamnikarstvo, izdelovanje glasbil, izdelovanje replik v lesu in pletarstvo, in sicer z namenom prikazovanja spretnosti, ki so pomembne za ohranjanje slovenske rokodelske dediščine.

Učenci so si z zanimanjem ogledali predstavljene poklice, postavljali vprašanja, degustirali slaščičarske in kuharske izdelke ter se preizkusili v različnih spretnostih v virtualnem okolju.

Ana Bedenik

Dostopnost