Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Na kulturnem dnevu na daljavo v petek, 23. oktobra, so se učenci podali na spletni potep po največji slovenski galeriji – Narodni galeriji Slovenije.

Narodna galerija je ustanova oziroma zgradba, kjer so razstavljene starejše umetnosti celotne Slovenije in kjer najdemo največje zbirke likovnih del. V galeriji so razstavljena dela iz srednjega veka in vse do 20. stoletja. Učenci od 7. do 9. razreda so galerijo v živo obiskali ob kulturnem dnevu februarja 2019, ko so si ogledali razstavo slik Ivane Kobilce, sedaj pa so si razstavljena dela ogledali kar od doma, tako da so obiskali spletno stran Narodne galerije Slovenije. V zavihku Stalna zbirka so si ogledali fotografije razstavljenih slik iz stalne zbirke. Slike so razvrščene po obdobjih, ogledali so si vse od 12. stoletja naprej, tudi ogleda del Zorana Mušiča niso izpustili. Ob kliku na posamezno umetnino so se odprli zavihki, kjer so lahko prebrali podatke o sliki, obdobju, v katerem je nastala, in njenem avtorju.

Ko so končali z ogledom, so se preizkusil v posebnem izzivu – spletnem izzivu poustvarjanja največjih umetnin. Izziv se je rodil na Nizozemskem in so ga poimenovali »Med umetnostjo in karanteno« (Tussen kunst en quarantaine). Skupina sostanovalcev je v Amsterdamu iz dolgčasa uprizorila slavno Vermeerjevo sliko Dekle z bisernim uhanom. Na idejo so se odzvali ljudje z vsega sveta. Na kulturni dan pa je izziv čakal naše učence. Izbrali so sliko kateregakoli slovenskega avtorja, ki so si jo ogledali v spletni galeriji, in se lotili preustvaritve. Pri delu so bili iskalci kostumov in rekvizitov, modeli, maskerji, scenografi, fotografi, kuharji … in pri poustvarjanju sta prišli do izraza njihova domišljija in ustvarjalnost.

Nastale izdelke si lahko ogledate v spletnem razstavišču OŠ Žetale, ki ga je uredila učiteljica Ana, in se prepričate, da je kulturni dan dobro uspel. Za ogled kliknite na povezavo https://www.artsteps.com/view/5f990e501f492b539463be79.

Saša Peršoh

Dostopnost