Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Pred Prešernovim dnevom smo izpeljali kulturni dan. Pričeli smo ga, namenjeni na Vrhniko, z obiskom Cankarjeve rojstne hiše oz. mesta na katerem se je rodil.  Stopili smo vanjo in podali v prostor s prvimi in kasnejšimi izdajami njegovih del, nato pa stopili  skozi ozko črno kuhinjo  v glavni prostor. Posedli smo se ali se naslonili na podboje vrat in prisluhnili gospodu, ki je pripovedoval o mnogih prigodah, ljubeznih in o Cankarjevih življenjskih postajah sploh.

Obisk smo ovekovečili s fotografijo in jo mahnili v Ljubljano. Hodili smo do Trga republike in zavili v Cankarjev dom. Sledila je predstavitev tamkajšnjih dvoran: nam najbolj poznane Gallusove, nato Kosovelove, Štihove, Linhartove … Obenem smo mnogo izvedeli o zgodovini celotne stavbe in njene gradnje.

Po obisku Cankarjevega doma smo usmerili korak k Narodni galeriji. Ogledali smo si razstavo Ivane Kobilce, naše največje slikarke. Med ogledom smo videli marsikatero poznano umetnino: Kofetarico, Poletje, Likarice, tudi študije fresk in drugih slik. Vse slike je pospremila razlaga in slike so bile razvrščene po obdobjih njenega ustvarjanja.

Dan smo zaključili z obiskom Trojan, nato pa smo se odpeljali proti domu.

Ana Plajnšek

Dostopnost