Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

 

Dan pred 8. februarjem in dela prostim dnevom smo učenci od 6. do 9. razreda naše šole posvetili največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu in tako v pravem duhu pričakali slovenski kulturni praznik.

Tjaša Gajšek, 9. razred

 

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom in dela prostim dnevom smo učenci od 6. do 9. razreda naše šole posvetili največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu.

Kulturni dan se je začel, ko smo prisluhnili recitaciji Prešernove balade Povodni mož, nato pa smo si ogledali kratek dokumentarni film, ki nam je pomagal, da smo lažje odgovarjali na vprašanja o Prešernu, ki so sledila naslednjo uro. Učenci, ki so pripravili kviz, so ostale učence razdelili v skupine, med katerimi je nato potekal ne boj – mesarsko klanje v tem, kdo o Prešernu več ve.

V nadaljevanju dneva smo poslušali potopis Boštjana Štajnbergerja, ki nam je ob pomoči zanimivega slikovnega gradiva pripovedoval o svojem popotovanju po oddaljenem Vietnamu. Nato smo se pogovarjali z Andrejem Kosom, študentom glasbe na fakulteti v Gradcu in bivšim učencem naše šole. Povedal nam je o svojih glasbenih začetkih, o spominih, ki ga vežejo na žetalsko osnovno šolo in življenju v Gradcu.

Naš kulturni dan smo zaključili s prireditvijo v dvorani, kjer smo učenci razmišljali, kaj je poezija in kaj pesem,  ter v obliki dramskega prizora opomnili na pomen slovenskega jezika in kulture, najboljši v kvizu Kaj veš o Prešernu? ter njihovi avtorji pa so od ravnatelja g. Antona Butolna prejeli priznanja.

Z zahvalo za obisk obema gostoma in Andrejevim igranjem na harmoniko se je naš kulturni dan končal.

V naši občini smo kulturo znova gostili še isti dan, ob slovesni proslavi ob kulturnem prazniku. V malo spremenjeni zasedbi smo zopet nastopili učenci naše šole, na odru pa sta se nam pridružila še moški in ženski pevski zbor.

Dan smo torej (skoraj) v celoti posvetili Francetu Prešernu in tako v pravem duhu pričakali petek, 8. februar, slovenski kulturni praznik.

 

Tjaša Gajšek, 9. razred

Kulturni dan1

Kulturni dan 2

Kulturni dan 3

 

 

Dostopnost