Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

 

Ob 200-letnici šolstva v Žetalah so učenci preko različnih dejavnosti spoznavali zgodovino naše šole in šolanje v preteklosti. Raziskali so zgodovino žetalskih šolskih glasil. Obiskali so jih bivši učitelji in ravnateljica naše šole, ob pomembnem jubileju je bila izdana znamka, pisali so intervjuje, brskali po starih izdajah šolskih glasil, ustvarjali pesmi o šoli in šolskem življenju.

Proučevali so šolske kronike, popisali vso gradivo, povezano z žetalsko šolo, ki so ga prinesli učenci in učitelji, ter s pomočjo starih fotografij proučevali modo v preteklih časih. Fotografirali so žetalski hram učenosti – od znotraj in od zunaj.
Izdelovali so šolske tablice, kot so jih nekoč, ko še ni bilo zvezkov, svinčnikov in nalivnih peres, za zapisovanje uporabljali učenci.
Obiskali so tudi Slovenski šolski muzej v Ljubljani, se učili plesati ljudske plese, se s starši in starimi starši pogovarjali o njihovem šolanju ter se peš odpravili v šolo.
Tako so spoznali delček šolskega življenja v preteklih časih.
Na osrednji prireditvi, ki je bila 19. 10. 2012, so učenci pvič zapeli novo šolsko himno, pripravili so projekcijo, v kateri je s fotografijami predstavljenih naših 200 let, in računalniško kreacijo, v kateri se lahko v računalniški igrici sprehodite skozi zgodovino šolstva v Žetalah.
Ob obletnici smo pripravili priložnostno razstavo in izdali bilten v katerem je orisan zgodovinski pregleda razvoja šolstva v Žetalah skozi 200 let.

200 letnica01

200 letnica02

Dostopnost