Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Unescova svetovna dediščina v mestu Essen

Mesto Essen je bilo v preteklosti pomembno rudarsko središče, premogovnik Zollverein je deloval od leta 1851 do 1986 in je bil največji in najsodobnejši obrat za pridobivanje črnega premoga in koksa na svetu. Industrijski kompleks, ki danes gosti muzej, razstavne prostore, restavracije in umetniške ateljeje, je od leta 2001 vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine.

Tudi danes smo predstavniki partnerskih šol iz Nemčije, Litve in Slovenije izvedeli veliko o težkem življenju rudarjev – v rudniku so začeli delati s petnajstimi leti in zaradi drobnih koščkov kamenja, ki so jih vdihovali, so umirali mladi, saj je bila njihova pričakovana starost od 25 do 30 let. Zaradi slabega zraka, vročine, visoke vlažnosti, dela v skoraj popolni temi na globini 1000 metrov pod zemljo so bili ljudje utrujeni fizično in še bolj psihično.

Čez čas sta bili dve večji obdobji pomanjkanja delovne sile, zato se je po prvi svetovni vojni v kraje priselilo veliko Poljakov, po drugi pa: Turki, Italijani, Španci, Rusi, državljani balkanskih držav … To je pripomoglo k narodnostni mešanosti in večkulturnosti v regiji in mestu Essen, ki se med drugim odražata tudi v kulinariki. Za kosilo smo tako jedli turški kebab, arabske falafle in italijanske pice.

Popoldne smo namenili za Nemce zelo pomembnemu športu – nogometu, mesto je bilo obarvano v rumeno in črno barvo, barvi njihovega vodilnega nogometnega kluba Borussia Dortmund. V živo smo si ogledali del nogometne tekme mladinske lige UEFA med Borussio Dortmund in Paris Saint Germain, večerno tekmo pa smo gledali kar v hotelski sobi.

Na lastni koži smo izkusili zamude nemških vlakov, božične lučke, ki razsvetljujejo stari del Dortmunda, pa smo si ogledali še z višine 38 metrov.

Dan nam bo ostal v spominu tudi po vožnji s številnimi vlaki, tramvaji in podzemno železnico, ko smo čas izkoristili za medsebojno spoznavanje in druženje v sproščenem vzdušju.

Dostopnost