Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Rudarstvo in Severno Porenje – Vestfalija

Severno Porenje – Vestfalija, kjer leži Dortmund, je ena izmed 16 nemških zveznih dežel v Nemčiji. Ruhrgebiet oz. Ruhrsko področje je bilo nekoč eno najpomembnejših industrijskih območij v Evropi. Številna premogovniška mesta so bila središče težke industrije. Kljub zmanjšanju rudarske dejavnosti v zadnjih desetletjih so v regiji ohranjeni številni spomeniki bogate rudarske dediščine. Eden izmed njih je leta 1930 ustanovljeni Nemški rudarski muzej v Bochumu, ki smo ga obiskali danes.

Na globini 20 metrov smo doživeli zgodovino izkopavanja premoga skozi čas. Rudarji so svoje delo opravljali 1500 metrov pod zemljo na temperaturi 45 °C in 80 % vlažnosti, izkopavanje je potekalo v hrupnem okolju. V rudniku so delali moški in tudi ženske ter otroci, saj je bilo njihovo delo cenejše. Šele v 19. stoletju so prepovedali del otrok, mlajših od deset let, in delo žensk. Za ženske je prepoved dela v rudnikih trajala do leta 2002. Pri vleki vozičkov, polnih premoga, so jim pomagale tudi živali, zadnja izmed njih je bil konj po imenu Tobias. Potem ko smo z rudarskega stolpa občudovali Bochum z okolico, je sledil še ogled stalne muzejske zbirke.

Popoldne smo preživeli ob preizkušanju kuharskih sposobnosti. Med sporazumevanjem in druženjem v angleškem jeziku so učenci pripravili polpete iz mletega mesa, testeninsko in krompirjevo solato, za sladico pa sadni žele z vaniljevim sladoledom. Danes nam je pripravljena hrana teknila še bolj kot včeraj.

Božični koncert, ki so ga pripravili učitelji in učenci »naše« nemške šole, nas je popeljal v praznično vzdušje in rečemo lahko, da je za nami še en prijeten dan.

Dostopnost