Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

V sredo, 29. 1. 2023, so nas obiskali iz podjetja ZEOS z vozilom E-transformer 2.0. S projektom želijo spodbujati ločevanje odpadkov, ozaveščati o krožnem gospodarstvu, ponovni uporabi elektronskih naprav, souporabi elektronskih naprav …

Naši učenci in zaposleni smo si ogledali muzej aparatov, poučne animacije o krožnem gospodarstvu, preizkusili v igranju prvih računalniških igric, pogledali v elektroniko elektronskih naprav in spoznali marsikaj novega ter zanimivega.

E-transformer – potujoča učilnica

29. 3. 2023 je na igrišču OŠ Žetale parkiral E-transformer. Ta potujoča učilnica je učencem popestrila in nadgradila znanje o odpadkih in napravah, iz katerih izvirajo.

V sredo, 29. marca 2023, je podjetje ZEOS pripeljalo tovornjak E-transformer 2.0. To je prenovljen tovornjak, ki je sedaj potujoča učilnica. V učilnici je bil predstavnik podjetja ZEOS, ki je sprejel učence vseh razredov.                  

Prvi so bili učenci 9. razreda, nato 8. in kasneje 7. razreda, še dalje pa vsi nižji razredi. Ko so učenci 8. razreda stopili na E-transformer 2.0, jih je tam čakal predstavnik podjetja. Najprej se je predstavil in rekel učencem, da naj se usedejo. Predstavil je E-transformer 2.0 in začel predstavljati projekt podjetja ZEOS: Še sem uporaben. Ta projekt se osredotoča na ponovno uporabo starejših električnih naprav, da bi čim bolj zmanjšali zavrženje elektronike, saj so ponavadi v njih snovi, ki niso namenjene ležanju v naravi. Vse to in še več je predstavil predstavnik, nato pa še pokazal krajši video, ki je to še podrobnejše opisoval z raznimi statistikami odpadkov in ponovne uporabe. Po tem so učenci rešili anketo in se s predstavnikom pogovarjali o odgovorih. Nato je predstavnik še pokazal piramido o tem, kaj naj storimo z elektroniko in napravami, ki jih ne uporabljamo.

Sledila je predstavitev truda podjetja ZEOS. Opisana so bila vsa njihova odlagališča in vse postaje, ki so jih naredili. Pripravljen je bil tudi posnetek, ki je opisal dogajanje na eni od postaj za oddajo naprav, ki so še uporabne. Po še temeljitejši razlagi pa so učenci lahko vstali in si ogledali druge kotičke E-transformerja. Ti so bili: muzej starih naprav, notranja in zunanja zgradba pametnega telefona in igralni kotiček, v katerem je čepela delujoča stara konzola za igre, na katero so učenci lahko igrali retro igre. “Mladi kot ciljna skupina projekta so s pridobljenim znanjem bolj ekološko osveščeni in zmožni prenesti znanje starejšim – babicam, dedkom, staršem,” je povedal pobudnik dejavnosti učitelj fizike David Vodušek.

Predstavitev je za učence 9., 8. in 7. razreda trajala  45 minut, za ostale razrede pa je krajši program trajal le 15 minut.

V večini je E-transformer pustil dober pečat na učence in popestril ter nadgradil njihovo znanje o odpadkih. 

Ožbej, 8. razred

Dostopnost