Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

7. februarja 2023 obeležujemo dan varne rabe interneta. Letos ga bomo praznovali že dvajsetič. Posvečen bo problematiki neprimernih vsebin, ki so jim izpostavljeni otroci in najstniki in imajo nanje negativen vpliv.

Safe.si, točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, pripravlja enourni pogovor o problematiki neprimernih spletnih vsebin in njihovem vplivu na najstnike. V Safe.si studiu bosta Rok Gumzej, socialni pedagog, vloger, predavatelj in svetovalec, ki svetuje mladim, ki so se ujeli v pasti interneta, in Ajda Petek, komunikologinja, dolgoletna sodelavka Safe.si, strokovnjakinja za spletno nasilje, nasilje zaradi spola in spolno nasilje na spletu. Pogovor bo vodila Neža Prah Senčar. Da bo pogovor bolj interaktiven, bodo lahko sodelovali tudi najstniki preko glasovanja na Mentimetru. 

Internet kot globalno omrežje ni bil ustvarjen z mislijo na otroške uporabnike. Dejstvo pa je, da je trenutno med vsemi svetovnimi uporabniki kar tretjina otrok pod 18 let – skoraj milijarda! V prihodnosti pa naj bi jih bilo še več. Otroštvo današnjih otrok se odvija tudi na internetu. Vendar pa imajo otroci specifične potrebe, so v razvojno občutljivem obdobju, čustveno in umsko njihovi možgani še niso zreli in nimajo življenjskih izkušenj, da bi lahko presojali ter odločali kot odrasli. Na žalost pa se na internetu še vedno pogosto od njih prav to pričakuje. Veliko težav izvira ravno iz tega, da so otroci obravnavani kot odrasli, ponudniki vsebin in storitev pa ne poskrbijo za njihovo zaščito in jih izpostavljajo vsebinam, ki zanje niso primerne. Zato v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si letos ob dnevu varne rabe interneta 2023 opozarjamo na plati interneta, kjer so otroci izpostavljeni vsebinam in se jih spodbuja v početja, za katera niso zreli. To ima lahko slab vpliv na njihov razvoj in pušča posledice tudi v odrasli dobi.

Vsi učenci naše šole bodo v mesecu februarju sodelovali v delavnicah, ki bodo povezane z aktualnimi vsebinami o varnosti na spletu, učenci višjih razredov pa se bodo pridružili tudi spletnemu pogovoru.

Vir: https://safe.si/dan-varne-rabe-interneta/dan-varne-rabe-interneta-7-2-2023

Dostopnost