Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Na natečaju Evropa v šoli, ki je v šolskem letu 2021/22 potekal pod naslovom Brez modre ni zelene, brez vode ni življenja, so pod mentorstvom učiteljic Polone Gojkošek, Ane Bedenik in Saše Peršoh z literarnimi, likovnimi in fotografskimi prispevki sodelovali učenci od 5. do 9. razreda. Najboljši izdelki v posameznih kategorijah so bili poslani na regijski, od tam pa na državni nivo natečaja.

Tomaž Korez in Polona Fideršek sta bila tudi na državnem nivoju natečaja zelo uspešna in s svojim literarnim oz. fotografskim prispevkom osvojila tretje mesto med učenci tretje triade iz vse Slovenije.

Za nagrado sta se v petek, 13. maja, udeležila izleta v Rakov Škocjan, kjer sta po vodenem ogledu krajinskega parka prejela diplomo in praktične nagrade, med katerimi sta se najbolj razveselila družinske vstopnice za Pot nad krošnjami na Rogli.

Vsem sodelujočim na letošnjem natečaju Evropa v šoli, še posebej pa Tomažu in Poloni, iskreno čestitamo in jim želimo še veliko ustvarjalnega navdiha!

S. Peršoh

Fotografije: Polona Fideršek

NAGRADNI IZLET V RAKOV ŠKOCJAN

Pripovedoval vam bom o nagradnem izletu v Rakov Škocjan.

Že zjutraj ob 6.45 smo se izpred šole odpravili do Ljubljane. Vozili smo se nekaj časa in med vožnjo videli ogromno zanimivih stvari. 

Prispeli smo do Ljubljane in na postajališču Dolgi most skupaj z nagrajenci, njihovimi mentorji in starši iz vseh koncev Slovenije počakali na avtobus. 

Ko smo se vsi zbrali, smo se podali na pot in se najprej ustavili na avtocestnem postajališču Lom pred restavracijo Marche, kjer smo pomalicali sendviče in vodo. Ko smo se vsi najedli, smo se odpravili naprej do Rakovega Škocjana.

Skupina, ki je bila z velikim avtobusom, se je na ogled odpravila z enim vodičem, druga skupina, ki je bila z manjšim avtobusom, pa z drugim. Na začetku nam je vodič iz Krajinskega parka Rakov Škocjan pokazal reko Rak in povedal, da so v njen včasih živeli raki, ampak so izumrli. Odpravili smo se do cerkvice sv. Kancijana, stare stavbe, ki je iz kamenja in skoraj uničena. Nato smo videli reko Rak iz drugega vidnega kota in se odpravili do nje. Postali smo pod Velikim naravnim mostom, na katerem je kovinska ploščica, in vodič nam je povedal, da se je voda enkrat dvignila do nje. Nadaljevali smo pot po gozdu do enega izmed številnih izvirov in voda sploh ni bila tako mrzla. Naslednja točka je bil zelo star hrast vrste dob, ki je star že preko 400 let. Ko smo hodili še do zadnjih točk, smo se ustavili pri zemljevidu Rakovega Škocjana in šli k Malemu naravnemu mostu. Tam smo imeli počitek ter nekaj popili in pojedli. 

Na koncu izleta smo šli na pico v gostišče En krajcar, kjer smo nagrajenci prejeli diplomo in še nekaj nagrad, mentorji pa knjigo. 

Odpeljali smo se nazaj do parkirišča Dolgi most, nato pa s postankom na Trojanah proti Žetalam.

Upam, da bom še kdaj tako uspešen na kakšnem natečaju, saj sem se naučil veliko novega in nepozabno je bilo videti Rakov Škocjan.

Tomaž Korez

Dostopnost