Tudi letos smo tretji petek v novembru, 19. 11. 2021, obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk.
Ker je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, smo pri letošnjem obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka dali poudarek pomenu uživanja domačega sadja in zelenjave. Seveda pa nismo pozabili izpostaviti pomena čebel pri opraševanju rastlin.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Tradicionalni zajtrk je letos zaradi priporočil za zajezitev okužb s koronavirusom potekal 1. šolsko uro v učilnicah, takoj po opravljenem samotestiranju.
Med so tudi letos donirali lokalni čebelarji Silvo Bukšek, Gusti Bedenik in Ivan Bedenik, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.
Učenci so si po zajtrku ogledali tudi kratke filmčke o Tradicionalnem slovenskem zajtrku, o slovenski hrani in kranjski sivki. Pri OPB, VV so ustvarjali na teme o čebelah, slovenskem sadju in zelenjavi ter lokalno pridelani hrani. Četrtošolci pa so ta dan izvedli naravoslovni dan.
V tednu od 15. 11 do 19. 11. 2021 smo pripravili tudi tradicionalni kosili – kislo repo z matevžem in ričet.
Valerija Krivec
koordinatorka dneva