Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Prvi kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda, ki smo ga izvedli 28. septembra 2021, smo namenili Dnevom evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2021. Z učenci smo ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ po razredih ustvarjali v različnih delavnicah na temo Dober tek!

Z učiteljicama Lidijo in Jasno so učenci zbrali in preučevali kuhinjske knjige starejšega datuma in se preizkusili v preračunavanju merskih enot, saj so včasih gospodinje za merjenje mase uporabljale predmete, ki so jih našle doma. Da prazen žakelj ne stoji pokonci in da zelje želodec samo nastelje, so spoznali v delavnici z učiteljico Sašo, kjer so se pogovarjali o pregovorih, povezanih s hrano, in ustvarjali dramske prizore. Učiteljica Brigita L. je poskrbela za glasbeno popestritev dneva – po šoli je odmevalo veselo petje in igranje violine, pianina in bobnov. V naši sredini smo gostili gospo Zdenko Pulko, mojstrico pletarstva, ki je ena redkih, ki se še lahko pohvali s tem znanjem, in večkrat nagrajeno pekarico svatovske štruce gospo Darinko Vogrinc. V njuni družbi in ob spremstvu učiteljic Marte oz. Ane B. in Valerije so se učenci preizkusili v ročnih spretnostih. S pletenjem vrbovih šib so izdelali uporaben naravni podstavek za vroče lonce. Iz kvašenega testa, ki ga je gospa Darinka prinesla s seboj, so pletli ptičke in manjše pletenice ter jih okrasili in spekli. Nekaj testa so zgnetli kar sami in ločiti rumenjake od beljakov je bil izziv. Da dan ne bo šel v pozabo, pa je bila naloga mladih fotografov pod mentorstvom učiteljice Helene.

Ob zaključku dneva smo se zahvalili našima gostjama in učenci so v šolski avli pripravili manjšo razstavo ter predstavili svoje ugotovitve in stvaritve. Po kosilu pa smo se prav vsi posladkali s pletenicami in lahko vam zaupamo, da so bile res zelo okusne!

Vtisi učenk in učencev

Od 9.50 dalje do 12.00 smo bili v delavnici, kjer smo pekli. O poteku te delavnice nam je povedala Darinka Vogrinc. Najprej, ko smo prišli, smo se pripravili in uredili. Potem pa smo že pečene pekovske izdelke premazali, da so dobili lep sijaj. Nato pa, ker je bilo testo že pripravljeno in vzhajano, smo začeli delati pletenice in ptičke. Gospa Darinka Vogrinc nam je pokazala še, kako se naredi iz pletenic srce. Na koncu smo vse pospravili in dobili recept, kako se delajo pletenice. Naučila sem se veliko novega, saj sem prvič delala pletenice, naučila pa sem se narediti ptička. Delavnica mi je bila všeč, ker smo vsi skupaj sodelovali in naredili lepe pekovske izdelke.

Včeraj prvi dve šolski uri sem bil glavni fotograf kulturnega dneva z naslovom Dober tek. Računalničarka mi je predstavila fotoaparat ter njegove lastnosti. Predala mi je tudi, na kaj moram biti pozoren pri fotografiranju in snemanju. Naredil sem veliko fotografij in upam, da se je med njimi našla tudi kakšna vredna pogleda. Všeč mi je bilo, da sem se preizkusil v nečem novem.

Naučili smo se, kaj so pregovori, dopolnjevali in razložili smo jih, izdelali plakat ter zapisali in zaigrali prizore, v katere smo vključili pregovor. Te prizore smo predstavili oz. zaigrali tudi na predstavitvi. Meni se je delavnica zdela zanimiva, najbolj pa mi je bilo všeč pisanje in igranje prizorov. Naučila sem se tudi, kaj so pregovori in kaj pomenijo. Bilo je zelo poučno.

Prvo in drugo uro smo raziskovali različne recepte iz starih časov. Odkrivali smo različne sestavine in metode za merjenje količine sestavin. Prebrskali smo stare kuharice in opisali menije, ki so jih včasih imeli v Halozah ob posebnih dogodkih, kot so koline in poroka. Po končanem delu smo predstavitev prepustili sedmemu razredu, da jo dopolni in naredi plakat. Spoznali smo tudi, kaj so jedli med navadnimi dnevi, kaj med nedeljami in v petek. Jedli so preprosto.

V drugi delavnici smo pletli z vrbovimi šibami. Učila nas je gospa Zdenka Pulko. Najprej nam je naredila začetek in potem smo pletli. Plesti je bilo še kar težko, a zanimivo. Spletli smo vsak svoj podstavek. Nato nam je gospa pokazala, kako se začne plesti majhna košara. Meni je bilo zelo zanimivo, saj sem se naučil plesti.

Ob osmi uri je po nas prišla učiteljica Brigita, ki poučuje glasbo. Šli smo v glasbeno učilnico in tam nam je povedala, da se bomo naučili zaigrati dve pesmici, in sicer Naša kuharica in Joni Makaroni. Igrala sem na violino, sošolec Jan na bobne in sošolka Ajda na klavir, saj se z glasbo ukvarjamo že več let. Prvi dve uri smo pridno vadili, nato pa so tretjo uro k nam prišli 6. razred in zraven peli. Peto šolsko uro smo našo glasbeno točko predstavili še ostalim učenkam in učencem. Ta dan mi je bil zelo všeč, saj imam rada glasbo in se vsakič znova in znova na violino rada naučim kakšno novo pesem.

Pripravili učenke, učenci in učiteljica Saša.

Dostopnost