Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

V soboto, 2. 3. 2019, smo imeli žetalski osnovnošolci  in delavci šole tehniški dan, ki je bil posvečen pustnim norčijam. Prve tri šolske ure so učenci razredne stopnje plesali, izdelovali pustne maske in se ob tem zabavali. Učenci predmetne stopnje so izdelovali skupinske maske na temo Pravljični in animirani junaki, s katerimi so se kasneje tudi predstavili.

Ob 10. 30 se je začela pustna povorka, ki je imela letos kar lepo število gledalcev, nekateri od njih so bili prav tako zamaskirani. Že tradicionalno smo se odpravili po ustaljenih poteh, kjer so nas obdarili s sladkarijami. Po povorki smo se odpravili pred gasilski dom, kjer je potekala predstavitev pustnih mask vseh razredov. Nato je sledila razglasitev najboljših posameznih in skupinskih mask, ki so bile obdarjene z drobnimi pozornostmi. Ocenjevalna komisija, v sestavi: Gabrijela Brlek, Saša Peršoh, dr. Iris Merkač in Brigita Seidl, se je pri izboru najboljših mask osredotočala predvsem  na ročno izdelavo in izvirnost. Nagrade je podelila ravnateljica, dr. Silvestra Klemenčič.

Najboljše posamezne maske:

 1. razred: Hermiona, korant, miška
 2. razred: miška Mini, čajna vrečka
 3. razred: papagaj, labod, kavbojka
 4. razred: zaspanček, roža
 5. razred: Meksikanec (sladkorna lobanja), hobotnica

V kategoriji skupinske maske je imela ocenjevalna komisija, zelo težko delo, zato se je odločila, da bo obdarila vse, glavno nagrado pa so prejeli devetošolci.

Skupinske maske:

 1. razred: Smrkci
 2. razred: Minioni
 3. razred: Sneguljčica in sedem palčkov
 4. razred: Alica v čudežni deželi

Podelili smo tudi nagrade najboljšim maskam v kategoriji učiteljev in obiskovalcev pustne povorke:

učitelji: roža (učiteljica Jožica Prevolšek), kmetica (učiteljica Marija Skok)

obiskovalci: ježkova družina, družina metuljev, družina mušnic

Občina Žetale je podarila posebno nagrado, umetniško sliko, ki jo je prejela najbolj unikatna maska. S tem se je želela zahvaliti za oživljanje kulturne dediščine pusta, ki je s pustno povorko prodrl tudi na obrobje Haloz. Nagrado sta dobili sestri dvojčici iz 3. razreda, ki sta predstavljali laboda in papagaja.

Po končani podelitvi smo se sladkali s pustnimi dobrotami, ki so nastale izpod spretnih rok žetalskih gospodinj.

Dan je minil v prijetnem norčavem vzdušju, ki ga je popestril tudi »ata klovn«, ki nas je zabaval s svojimi hudomušnimi vragolijami.

Za vse donacije se iskreno zahvaljujemo naslednjim podjetjem:

 • Ptujske pekarne
 • Pekarna Pečjak
 • Mesnine Žerak
 • Geaprodukt
 • Storck
 • Kopija-nova
 • Bukvica
 • Paloma d. d.
 • OMV
 • Soven d. o. o.

 

Brigita Seidl,
moderatorka prireditve

 

Dostopnost