Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

V SVETU PLAZILCEV IN KAČ

V ponedeljek, 28. maja, smo imeli učenci 6. in 7. razreda naravoslovni dan na temo plazilcev in kač. Prvi dve uri nam je medicinska sestra Maja Šmigoc predavala o ugrizih kač in pajkov ter o odraščanju v obdobju adolescence. Sledilo je predavanje o kačah. Predaval je Aleš Lubej, strokovnjak za kače. S seboj je prinesel dve kači. Govoril je o svojih izkušnjah z njimi in o osnovnem načinu življenja kač, o zakonih glede kač kot hišnih ljubljenčkov v posameznih državah ter o zanimivih dejstvih o kačah po svetu.

Nekaj vtisov učencev 6. in 7. razreda:

Naravoslovni dan se mi je zdel v redu, saj smo prvi dve uri poslušali predavanje o ugrizih kač in klopov. To je bilo zelo poučno, saj sem spoznala nekatere stvari, ki jih še nisem vedela. Naslednji dve uri smo poslušali predavanje o kačah, čeprav me je malce strah, sem jih vseeno pobožala oz. se jih dotaknila. Najbolj si bom zapomnila to, kako sem premagala strah in se dotaknila kače.

Jana Železnik, 7. r.

Naravoslovni dan je bil zelo dober. Najboljše je bilo, ko smo se pogovarjali o kačah. Zelo mi je bil všeč kraljevski piton, ki je imel zelo lep tigrast vzorec.Zaradi tega si ga želim imeti. Občutek, ko mi je lezel po roki, je bil smešen, saj so me njegove luske žgečkale. Carsko mi je bilo, ko nam je gospod pokazal strupnike modrasa. Povedal nam je tudi, da imajo nekatere kobre takšen strup, da se kobra, ko ugrizne plen, začne razkrajati.

Miha Plajnšek, 6. r.

Všeč nama je bilo predavanje o kačah, ki ga vodil strokovnjak za kače Aleš Lubej. V rokah smo lahko držali pitona, vrsto, v kateri so primerki najmanjših kač na svetu, pa tudi najdaljših npr. mrežasti piton. Gospod nam je vedel povedati veliko iz svojih izkušenj npr. ugriz kobre je preživel brez protistrupa.

Špela in Ana, 7. r.

Gospod Aleš nam je predstavil dve svoji kači. Že kot otroka so ga kače zanimale. Izvedel sem, da ga je nedolgo nazaj pičila zelo strupena. Ko sem prijel kačo, sem bil presenečen nad njenim gibanjem.

Urban Peršak, 6. r.

Dostopnost