Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Predzadnji teden v novembru smo učenci osmega in devetega razreda skupaj z razrednikoma pouk v razredu zamenjali s poukom v naravi in se udeležili naravoslovnega tabora v Rakovem Škocjanu.

Ponedeljek, 20. 11. 2017

Treba se je bilo zgodaj vstati. Ob sedmi uri in petnajst minut je odpeljal vlak proti Ljubljani in naprej. Učenci smo si s seboj vzeli prtljago in se namestili v kupeje na vlaku. V Ljubljani smo vlak zamenjali z avtobusom, saj so bile okvare na železnici. Avtobus smo v Rakeku zamenjali s kombijem, ki nas je odpeljal do Rakovega Škocjana. Ob prihodu tja je najprej sledila predstavitev in navodila učencem. Zatem smo učenci pojedli kosilo in razpakirali prtljago. Ob dveh popoldne smo se zbrali pri kolesih. Sledili so osnovni postopki in test pravilnega zaviranja. Ko smo to opravili, smo se odpravili na približno 18 kilometrov dolgo pot do Cerkniškega jezera in nazaj. Pri Cerkniškem jezeru je sledil počitek in kratka predstavitev okolice. Ko smo prispeli domov, smo imeli počitek in ob pol osmih še večerni pohod. Po pohodu smo imeli prosti čas in se pripravili na spanec.

Torek, 21. 11. 2017

Kot vsak dan smo se zbudili četrt čez sedmo. Ob osmih smo imeli zajtrk in ob devetih že prvo dejavnost. Imeli smo pohod do jame in manjšega naravnega mostu. Izvedeli smo, da je Ljubljanica reka sedmerih imen. Pogledali smo si enega od izvirov ter si ga skozi razpoko v skali v manjših skupinah tudi od bližje ogledali. Po kosilu smo imeli ogled Tkalca jame, skoznjo teče reka z močnim tokom. Prav tako smo si ogledali Veliki naravni most. Pri večerni animaciji smo morali izdelati inovativni, uporabni in estetski izdelek iz potrebščin, ki so nam jih dali. Najboljši izdelek je bil nagrajen s čokoladicami. Po teh aktivnostih smo se pa odpravili spat.

Sreda, 22. 11. 2017

Zbudili smo se ob običajni uri in se odpravili k zajtrku. Sledil je zadnji pohod, in sicer pohod do italijanskih vojaških rovov in seveda tudi njihov ogled. Po ogledu rovov smo kosili. Imeli smo nekaj prostega časa, nato pa smo se udeležili rokostrelstva. Kurili smo ogenj in se zvečer igrali igre. Šli smo spat.

Četrtek, 23. 11. 2017

V četrtek smo se s kajaki odpravili na vožnjo po vodi. Vse potrebne stvari smo odnesli k bližnji reki. Za vsak primer smo si oblekli jopiče. Učiteljica je vse razložila in podali smo se na vodo. Po končni vožnji smo se odpravili v gozd, kjer smo preplezali kamnito steno in se spuščali po jeklenici. Nato so fantje šli pripravljat taborni ogenj, dekleta pa smo naredile buhteljne. Zvečer smo si ob ognju pekli hrenovke, se igrali razne igre in se zabavali. Končna dejavnost tega dne je bila slepa pot po gozdu. Čez oči smo dobili preveze in ob vrvi hodili skozi gozd. Želeli so nas prestrašiti s plišasto živaljo. Nato smo se pripravili na spanje.

Petek, 24. 11. 2017

Zbudili smo se kot običajno in pojedli zajtrk. Spakirali smo si prtljago in pospravili sobe. Napisali smo zahvalo vsem osebam, ki so nas spremljale ta teden. Sledil je orientacijski tek. Razdelili smo se v pet skupim. Ko smo vsi prispeli nazaj k domu, smo si v brunarici pogledali posnetke medvedov, lisic, miši, kun in še posnetke mnogih drugih živali, ki so jih ujele kamere. V roke smo dobili tudi lobanje nekaterih zveri. Potem smo kosili in se poslovili od osebja v domu. S kombijem in potem z vlakom smo se odpravili proti domu.

In kakšni so bili naši občutki?

Bilo mi je zelo všeč in prijetno zaradi lepe okolice in prijaznih ljudi. Sobe so bile bolj stare in lesene. Hrana je bila okusna. Dejavnosti so bile zanimive in dobro razporejene. Všeč mi je bilo tudi, da smo imeli veliko prostega časa. Tabor je bil zanimiva izkušnja.

Taborjenje se mi je zdelo zanimivo. Najbolj zanimivo mi je bilo v četrtek, ko smo veslali, plezali, se spuščali po ziplinu, pekli hrenovke in jedli buhteljne. Te dejavnosti, ki sem jih naštel, se mi zdijo zabavne in sem v njih dejavnostih užival. Nikoli ne bom pozabil taborjenja.

Naš teden, ki smo ga preživeli v Rakovem Škocjanu, je bil naravnost imeniten. Delali smo same imenitne reči in spoznavali tamkajšnji rastlinski, naravni in jamski svet. Najbolj všeč mi je bil četrtek, ker smo veslali po reki Rak, plezali, pekli buhteljne. Zvečer smo si ob ognju tudi pekli hrenovke in se igrali. Za poslastico ob koncu dneva pa smo imeli speljano slepo pot po gozdu. To je bil zame najimenitnejši dan v tednu. Vendar tudi ostali dnevi niso bili slabi. Vesela sem, ker sem se nekaj novega naučila in bolj podrobno spoznala ta predel Slovenije. Zelo všeč so mi bile tudi legende, ki jih je tam kar veliko. Moram pohvaliti tamkajšnje osebje, ki je bilo zelo prijazno. Menim, da svoje delo opravljajo tako dobro, ker jih veseli, in to mi je tudi všeč. Lepo je, da delajo s humorjem. Svoje delo sta odlično opravila tudi kuharja, ki sta kuhala zelo dobro. Teden v naravi mi je bil zelo všeč in menim, da mi je pomagal pustiti pri miru šolske skrbi.

Pripravila in uredila Eva Stojnšek, 9. razred

Dostopnost