Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

 

V letošnjem šolskem letu smo učenci 8. razreda sodelovali v projektu GO-CAR-GO. Gre za projekt, ki ga v sodelovanju z osnovnimi šolami pripravlja Šolski center Ptuj. Vse sodelujoče šole dobijo enaka podvozja za ekstramobile. Naloga učencev pa je, da podvozje nadgradijo po svojih zamislih in idejah, nekatere dele pa morajo obvezno imeti vsi ekstramobili (krmilo, sedež, varnostni pas). Izziva izdelave čim bolj inovativnega vozila smo se pri tehničnem krožku lotili z učiteljem Miranom Železnikom.

V uvodnih urah smo oblikovali idejno zasnovo in si priskrbeli potreben material in orodje za nadaljnje postopke. Nato smo začeli z obdelovanjem lesa, ki je predstavljal ogrodje našega vozila. Les smo žagali, brusili, vrtali, pilili … Posamezne dele smo sproti nameščali in  pritrjevali na podvozje. Izdelali smo še sedež, pritrdili krmilo, namestili varnostni pas in ročno zavoro in naše vozilo je že imelo želeno obliko.

Seveda smo morali svoje vozilo takoj preizkusiti. Testne vožnje od vrtca do šole smo opravili brez težav, zato smo se lotili še zaključka našega ustvarjanja. Vozilo smo popolnoma razstavili, izdelali napise, pobarvali lesene dele, namazali gibljive dele, vozilo zopet sestavili in namestili vso opremo.

Ko je bilo vozilo res končano, smo po cesti od vrtca do šole postavili stožce in vozili vožnje za trening ter kvalifikacije za pravo dirko na Ptuju. Sledilo je še najtežje delo pred predstavitvijo našega vozila – izbrati njegovo ime.

23. maja 2013 smo se s svojim BRRRRRM Ž 8/2013 predstavili na srečanju vseh 17 sodelujočih osnovnih šol, ki je potekalo na poligonu pri Šolskem centru Ptuj. Strokovna komisija je vse ekstramobile ocenila, učenci pa smo se z njimi pomerili v hitrostno-spretnostnih vožnjah. Ob koncu srečanja smo dobili potrditev, da smo svoje delo opravili odlično. Dobili smo spominske majice ter priznanji za nadgradnjo in funkcionalnost vozila. Najbolj pa smo bili ponosni, ko je bil naš BRRRRRM Ž 8/2013  proglašen za najhitrejši ekstramobil na srečanju. Čez vikend je bil razstavljen v trgovskem centru Qlandija na Ptuju, potem pa še v šolski avli.

Skozi celoten postopek izdelave ekstramobila smo pridobivali teoretična in predvsem praktična znanja. Seveda nismo pozabili na varnost pri delu, skrb za čist delovni prostor in potrebo po zabavi. Veselje do projekta in motiviranost za delo sta pripomogla k temu, da nam ob vseh drugih obveznostih ni bilo težko ostati v šoli tudi kak popoldan, soboto ali med počitnicami. Brrrrm.

Laura Furman

 brrrm

 

Dostopnost