Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE

   

Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici

V letu 2023 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine – Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici.

Izpostaviti želimo dejstvo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu. Se kdaj vprašamo, koliko časa bomo še lahko opazovali mojstra izdelovati lično glineno pütro ali koliko let bodo mojstri na voljo za obnovo in prenovo stare lesene hiše s slamnato kritino ali meščanske vile z jedkanimi steklenimi vrati in stenami, prekritimi s čipkasto štukaturo?

Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin in posameznikov , ki pripomorejo k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države.

Teden kulturne dediščine bo letos potekal od 23. 9. – 7. 10. 2023. Dejavnosti bomo v šoli in vrtcu izvajali skozi vso šolsko leto, bolj intenzivno pa v tem tednu.

Izvajali bomo dneve dejavnosti povezane z odkrivanjem redkih poklicev, spoznavanju dela različnih obrtniških mojstrov in njihovega dela ter se sami preizkusili v različnih spretnostih. V okviru vsebin teh dejavnosti bomo obiskali kulturne ustanove in gostili različne ustvarjalce. Ob koncu šolskega leta bomo pripravili pregledno razstavo vseh izvedenih dejavnosti.

Z aktivnostmi TKD želimo:

  • spodbujati k večji vključenosti vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine v vzgojno izobraževalne procese, v formalnem in neformalnem izobraževanju;
  • učencem podati osnove prepoznavanja, spoznavanja, ohranjanja in varovanja dediščine
  • jih poučiti, kako, kje in od koga pridobiti osnovne informacije o dediščini.

Koordinator projekta, Miran Železnik

Dostopnost