Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

Šola brez rasizma, šola s pogumom

Dortmundska šola, poimenovana po nemškem pisatelju Heinrichu Böllu, je bila ustanovljena leta 1982. Obiskujejo jo učenci od 5. do 13. razreda, nemški šolski sistem se namreč razlikuje od našega. Šolo obiskuje približno 1200 učencev in dijakov, ki jih poučuje okoli 100 učiteljev.

Digitalizacija je prisotna v velikem obsegu, saj učitelji in učenci pri pouku uporabljajo tablice kot učbenike, delovne zvezke in zvezke za pisanje. Kljub temu še niso popolnoma zamenjali klasičnih učnih gradiv. Posebna aplikacija pa omogoča dostop do urnikov in komunikacijo med učitelji in učenci oz. dijaki.

Šola se ponaša s kulturno raznolikostjo, saj se v njenih klopeh izobražujejo otroci 40 različnih narodnosti, vendar vlada sproščeno, prijetno in spodbudno vzdušje.

Ravnatelj šole, koordinator projekta skupaj s svojimi sodelavci in dijaki, ki sodelujejo v projektu GlaSs, so nas srčno sprejeli. Veseli so bili darila Občine Žetale, slovenske zastave, grafike in domače potice.

Ko smo se med seboj pobližje spoznali, smo si ogledali šolo, se sprehodili po njenih hodnikih in si ogledali prostore ter skupaj z ekipo iz Litve prisostvovali pouku angleškega jezika, ki se ga v Nemčiji učijo že od vrtca naprej.

Med ogledom šole smo se skorajda izgubili v labirintu številnih hodnikov in učilnic, posebej pa sta nas navdušila prenovljena učilnica za pouk naravoslovnih predmetov in šolski živalski vrt.

Popoldanski čas smo namenili spoznavanju nemških prehranjevalnih navad. Po nakupu vseh potrebnih sestavin smo skuhali jedi iz krompirja, leče in jabolk ter jih seveda poskusili.

Dostopnost