Skoči na glavno vsebino
(02) 761 99 10 os.zetale@guest.arnes.si

11. decembra 2018 je minilo 100 let od mnogo prezgodnje smrti pisatelja, esejista in politika Ivana Cankarja. Cankar je že za svojega življenja, v desetletjih po smrti pa še v večji meri obveljal za osrednjo osebnost tako slovenske proze kot dramatike v prvi polovici prejšnjega stoletja, z nekaterimi svojimi spisi in nastopi pa je pomembno zaznamoval tudi politično dogajanje vse do osamosvojitve Slovenije in na svoj način ga še danes.

Vlada Republike Slovenije je leto 2018 razglasila za Cankarjevo leto in letošnje leto je bilo zaznamovano s številnimi kulturnimi dogodki v čast Ivanu Cankarju.

Na OŠ Žetale smo se poklonili njegovemu spominu že v lanskem šolskem letu, ko so učenci spoznavali njegovo življenje in delo, o njem so izdelali plakat in film, slikali potrete našega največjega pisatelja, domače branje – zbirko črtic Moje življenje – pa so preoblikovali v strip. V Mestnem gledališču Ptuj so si ogledali predstavo iCankar. Izdelke, ki so nastali, so predstavili na šolski in občinski proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, razstava izdelkov pa je bila na ogled v avli šole, kjer smo si lahko njen del ogledali tudi v decembrskih dneh. Sam dan obletnice pa smo obeležili z nagovorom ravnateljice dr. Silvestre Klemenčič.

Saša Peršoh

Dostopnost